Thursday 14 July 2011

MENGIRA WAKTU SUBUR WANITA

MENGIRA WAKTU SUBUR WANITA

Assalamualaikum Warahmatullah.

Ada yang meminta saya menulis artikel tentang waktu kesuburan wanita. Saya tahu ada yang dah sangat mahir.. kalau tak mahir takkan ada 6 orang askar kat rumah kan... hehe. Tapi yang baru-baru nak mencuba tuh tentu ada yang malu nak bertanya. Baik juga kalau tahu, InsyaAllah boleh kongsi dengan suami atau adik beradik atau anak-anak dara kat rumah.

Kitaran haid wanita adalah tajuk sangat penting masa student dulu dan selalu masuk soalan esei. Kalau ada pertanyaan, saya cuba jawab. Kalau tak dapat, maafkan saya, anda boleh tujukan soalan kepada pakar sakit puan.
 
KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?
Ada 2 sebab utama :-
1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.
Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.

FAHAMI KITARAN HAID

Saya cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan payah sikit nak paham. Tetapi cuba fahami. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.


BILAKAH WAKTU SUBUR?

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.
Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraanya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.


CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR

Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Di Amerika terdapat kit untuk mengetahui kesuburan wanita melalui air kencing wanita tapi saya tak pernah jumpa lagi di klinik2 di K.Lumpur.


MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.
 
mengirawaktusubur,ubat subur,clomid,clomiphene



Tuesday 12 July 2011

Appointment Dgn Doc

Hari nie appointment ak n en.asburn dgn Doc kt HTAR,,, so ak dh dpt sume result wlupn ak de mslah,,, tp ak bersyukur kpd Allah sbb ak dilahirkan dgn sempurna,, en.asburn pnyer ujian air mani pn normal,, xde mslah cuma knalah belajar berhenti merokok,,, demi kesihatan bersama,,, masalah ak cuma sistem ovulasi bermasalah telur xdpt membesar sbb masalah hormon & kencing kotor, kencing kotor tu wt mse xpyh wt rawatan sbb tunggu bla preggy mmg bermasalah,, so bad.. so skg doc nasihat mulakan dgn mkn ubt subur untuk pengeluaran telur,, ubat tu namenye CLOMIPHENE 50MG, ala ubt nie ak rse bnyk bkl2 ibu yg g bermasalah mkn ubt nie kn, so AWAS sbb td mse discussion dgn doc ubt nie kne mkn dgn terkawal dn de pemantauan dr hospital or klinik sbb dye t la ak entri kn bab nie.. ubat ni kne abik n makan hari ke-2 period sampai hari ke-6,, then pas 2 doc akn bg appointment utk scan  sme de telur tu mmbesar atau tidak,, klu mmbesar doc akan bg enjection utk perlepasan telur tu,, n then pas tu leh la bersama suami @#^~$%*+^%&#.... klu de rezki tercantum la telur dgn sperm,, bnayak2 la berdoa,, Insya-Allah,, klu x berjaya doc akn teruskn rawatan yg lain lak,,,

Monday 4 July 2011

Punca Keracunan Makanan

Kebiasaannya, keracunan makanan berlaku dalam tempoh 48 jam setelah memakan makanan yang tercemar. Tanda-tandanya termasuklah rasa mual, muntah, cirit- birit, pening-pening serta gangguan perut.
Kebanyakan kes-kes keracunan makanan disebabkan oleh bakteria, mikro-organisma, virus, racun atau toksin dan bahan-bahan kimia. Kesan bahaya akibat keracunan makanan adalah kehilangan air dalam badan. Sekiranya tubuh kekurangan air dan terlalu serius, ia boleh membawa maut. Ada juga yang lebih serius, hingga melibatkan keracunan sistem saraf.
 
Antara punca keracunan makanan ialah kemunculan bakteria dalam makanan, akibat proses penyediaan makanan yang kotor, makanan tidak dimasak dengan sempurna dan makanan yang terdedah kepada persekitaran suhu 30 darjah Celsius.
Berikut adalah makanan yang sering dipengaruhi bakteria;
  • Susu atau makanan bersusu seperti keju dan krim
  • Masakan berlemak seperti nasi lemak, nasi beriyani, mi dan sebagainya
  • Roti dan kuih-muih
  • Makanan laut seperti kerang
  • Daging- lembu, ayam, ikan
  • Makanan dalam tin yang telah kemik atau yang kembung pada bahagaian atasnya atau berkarat.
Keadaan sekitar anda dan pengendalian makanan yang tidak teliti juga menggalakkan bakteria mencemari makanan. Beberapa contoh keadaan yang sering berlaku, termasuklah;
  • Makanan mentah
  • Daging, ayam dan ikan tidak disimpan di tempat dingin
  • Makanan beku yang dibiarkan `cair' pada suasana yang panas untuk terlalu lama
  • Makanan dalam tin terdedah kepada suhu bilik selepas dibuka
  • Makanan basah dan berair yang didedahkan pada tempat panas
  • Buah-buahan serta sayur-sayuran yang tidak dicuci dengan baik
  • Makanan tercemar semasa dimasak atau dibungkus
  • Makanan tidak disimpan segera
Tanda-tanda khusus keracunan makanan bergantung kepada jenis bakteria atau organismanya seperti:

Keracunan oleh bakteria
  • Campylobacterosis disebabkan oleh bakteria campylobacter jenis ini yang terdapat dalam ayam mentah, daging dan susu tidak pasteur.
    Tanda-tanda keracunan bermula 2-5 hari selepas makan. Selain dari tanda-tanda umum, pesakit akan mengalami demam dan najis mengandungi darah.
Toksin

  • Cirit-birit yang dialami oleh pengembara disebabkan oleh bakteria Escherichia coli atau E. coli yang boleh menghasilkan toksin.
    Penyakit ini berlaku kerana penyediaan makanan dan air tidak bersih.
  • Cereus disebabkan oleh bakteria bacillus cereus.
    Tanda-tanda umum dirasai di antara 1-18 jam selepas makan. Bagaimanapun, keracunan jenis ini tidak melebihi 24 jam.
  • Cholera disebabkan oleh bakteria vibro cholera yang terdapat dalam ikan, kerang, kupang dan jenis-jenis siput yang ditangkap di kawasan air yang tercemar.
    Tanda-tanda bermula antara 1-3 hari selepas makan dan boleh bermula dengan cirit-birit ringan dan seterusnya maut akibat badan kehilangan air hasil daripada cirit-birit yang teruk.
  • Gastroenteritis disebabkan oleh Yersinia enterocolitica, sejenis bakteria yang terdapat dalam daging, air, sayuran mentah dan susu tidak pasteur.
    Tanda-tanda bermula 2-5 hari selepas makan. Selain daripada tanda umum, demam dan kelesuan mungkin berlaku sama seperti demam selsema. Jika tidak dirawat pesakit boleh menjadi lebih teruk lagi.
  • Listeriosis kerana bakteria Listeria monocytogenes.
    Walaupun jarang berlaku ia boleh menyebabkan maut.
    Tanda penyakit termasuklah kesejukan, keracunan darah dan kelahiran tidak cukup bulan bagi wanita mengandung. Dalam kes yang parah, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan otak dan saraf tunjang.
  • Shigeliosis atau Disenteri disebabkan oleh bakteria Shigella sp., tanda- tanda bermula dalam masa 1-7 jam selepas makan. Selain daripada tanda-tanda umum, darah, nanah atau lendir boleh terdapat dalam najis.
  • Salmonelosis. Keracunannya disebabkan oleh bakteria Salmonella yang didapati dalam ayam. Tanda-tanda umum dirasakan selepas 24-48 jam.
  • Staphylococcus aureus sejenis bakteria yang sukar dihapuskan walaupun pada suhu tinggi. Keracunan jenis ini sering berlaku.
    Tandanya dirasai dalam jangkamasa 1-8 jam selepas makan, serta berlarutan sehingga 24-48 jam. Tanda-tandanya agak umum.
Keracunan berpunca dari virus
  • Hepatitis A disebabkan oleh virus yang terdapat dalam kerang dan siput- siput yang ditangkap di dalam air yang dicemari oleh air kumbahan dan sayuran mentah yang tidak dibersihkan dengan sempurna.
    Tanda-tanda bermula dari 2-6 minggu selepas makan dan pesakit akan mengalami demam,lemah badan, tidak berselera dan jaundis. Bagi kes yang parah, kerosakan hati boleh berlaku dan membawa maut.
  • Norwalkvirus disebabkan oleh virus Norwalk yang didapati dalam kerang dan siput-siput yang ditangkap di kawasan yang dicemari najis manusia.
    Keracunan berpunca akibat memakan siput-siput mentah dan dimasak tidak sempurna.
Keracunan berpunca dari protozoa
  • Giardiasis disebabkan oleh protozoa Giardia lamblia terdapat dalam saluran usus dan najis manusia. Air kumbahan yang digunakan sebagai baja pada sayur dan penyedia makanan tidak membersihkan tangan adalah punca berlaku keracunan ini.
  • Amebiasis dikenali juga sebagai disenteri amebik dan disebabkan oleh Entamoeba histolytica.
    Puncanya adalah sama seperti keracunan protozoa Giardia lamblia.
    Tanda-tanda keracunan ialah kawasan badan di sekitar hati dan usus besar menjadi lembut, cirit-birit, rasa berdebar, kehilangan berat dan lemah badan.
Punca-punca lain keracunan
 
Keracunan makanan juga boleh disebabkan oleh cendawan beracun atau buah dan sayuran yang dicemari dengan racun serangga yang tinggi kepekatannya.
Toksin daripada kulat seperti aflatoksin yang terdapat pada bijirin juga salah satu punca keracunan makanan.
 
Cara terbaik mengelak keracunan
 
JENIS makanan yang mudah dicemari ketika disimpan, disediakan, dimasak dan dihidangkan ialah daging, ayam dan telur.
Berikut ialah beberapa cara yang betul dalam pengendalian makanan dan keselamatan di dapur.
Peti sejuk mestilah kurang dari 4 darjah celsius atau 0 darjah celsius untuk peti dinginbeku. Perlu diingatkan bahawa suhu sejuk tidak membunuh bakteria, tetapi menghalang daripada membiak. Makanan yang disimpan mestilah dalam bekas yang ditutup atau dibungkus.
Basuh tangan dengan teliti sebelum atau selepas mengendalikan makanan bagi mengelakkan pencemaran bakteria salmonella atau organisme lain.
Peralatan dapur seperti alatpemotong perlu dibasuh dengan air panas sebelum penggunaan terutamanya alas pemotong daging.
Alas pemotong yang terbaik ialah jenis arkrilik kerana mudah dibasuh dan tidak meninggalkan alur yang membolehkan bakteria hidup.
Sebai-baiknya gunakan alas pemotong yang berasingan bagi daging dan sayur- sayuran.
Jangan sekali-kali memakan makanan berkulat.

Elakkan dari menggunakan telur retak yang berkemungkinan mangandungi bakteria Salmonella. Bagaimanapun telur yang sempurna juga berkemungkinan mengandungi salmonella.
Kerana salmonella mudah dihapuskan pada suhu tinggi, masak dengan sempurna merupakann cara yang terbaik. Elakkan makan telur mentah dan separuh masak.
Mengasingkan makanan yang telah dimasak dengan makanan yang belum dimasak atau yang mentah. Ini kerana makanan yang telah dimasak lebih mudah tercemar berbanding makanan belum masak.
Pilih makanan yang telah dimasak untuk menjaga keselamatan. Banyak makanan seperti buah dan sayur agak selamat dalam keadaan semulajadinya.
Makan makanan yang dimasak serta merta. Apabila makanan telah sejuk, bakteria lebih mudah mencemarinya.
Simpan makanan yang telah dimasak dengan cermat pada keadaan yang sesuai. Simpan di atas pemanas atau kawasan dingin.
Panaskan semula makanan dengan teliti.
Ini adalah cara yang paling baik untuk menjauhi daripada kuman yang mungkin muncul semasa dalam simpanan.

punca keracunan makanan,pusat racun negara

Keracunan Makanan

Sabtu & Ahad ak balik Sekincan dgn en.asburn cuti2 nie xthu nk pg mne so kteorg planning blik kg,, so Ari jumaat mlm sabtu kteorg bertolak,, tp sempat lg ak wt Kek Coklat Chips Pisang,, ak xthu la maybe ank2 buah ak nie xmkn benda2 yg pelik namenye,, org kg,,, bg tekak ak mmg xmghampakn,, so en.asburn pn puji mmg sedap.. Tp maaf  ler gmbr nyer mmg ak lupa nk snap...

Biasala ak nie klu balik umh mak mertua semua yg ak xbuleh mkn ak bedal jgk,, tp en.asburn dh pesan klu sakit abg xnk layan,,, tgk ayat dye.. ooo nko sakit ak jgk yg kne urut... k xpe la.. so pg2 lg dh bangun biasa ler klu umh mertua kne la bangun awl tp kt umh pn bngun awl utk solat pas tu tido balik,, kt kg xde chan la nko nk tdo balik,, so pg2 lg mak mertua dh wt breakfast,, pisang nangka goreng & ubi grg,, yg ak xbuleh mkn ubi grg ak nie specis degil,, mkn dlu sakit kemudian,,, pas 2,, ak watkn mihun grg ksg jer sbb xde bhn,,, jnji sedap dn bleh dmkn,,, Lps breakfast jer de lah time abik angin bwh rumh,,, sementara menunggu org gaji en2 suami balik dri pasar,,, ha,,ha,, mmg pn ak klu balik kg xde ler ak nk pg psr,, MALAS..
Time sudah sampai so pe lg MASAK utk lunch,, org kg ne de nko nk jmpa sayur2 barat,, yg nko dpt hah,, pe lg,,, jap ak senaraikan.. n pastekn gambarnye,,

1. Pucuk ubi












2.Terung belanda










Agak2 korg pe yg sedap utk dimasak?  xlain dn x bukan masak lemak pucuk ubi,,, pucuk ubi nie pn ak pantang jgk,,, tp disebabkn,, tradenark ak mcmnie mkn dlu sakit kemudian,, terung belanda agak2 korang la kn pe yg korang nk msak,, ak rse grg cili api dgn telur sedap jgk,, nie rsepi ak,, tu je yg de.. 
Menu tgahri tu Masak lemak pucuk ubi,terung belanda grg cili api dgn telur, ayam masak kari, siput sedut masak lemak cili api,,,, korng tgk sume berlemak kn,,,

Menu ptg pengat pisang nangka mmg xmeghampakn tekak ak,, buatan mak mertua ak...

Menu mlm pn yg sme jgk cuma tambah ikan masin jer,,,  tp x mnghampakn mmg sedap..

So pe lg korang nmpak x pe yg ak mkn kn,,, ni lah akibatnyer org yg degil.... mlm tu mmg ak dh rse mcm sakit perut jer,, tp ak abaikn tkot nk bgthu en.asburn t dye mrh..

Keesokan harinyer pagi2 lg ak dh tercegat tgk mak mertua ngn kak ipar ak bt donat dgn pau,,, mmg xmghampakn lg tekak ak... sume ak bedal..

So,, Menu untk hari ahad ak xmkn coz ak dh balik klang kul 1.00ptg de kenduri kawen kwn en.asburn.. dekat Kg Tok Muda, Kapar.. ak sampai pn dh pukul 2.30ptg mmg perot mse tu tgh bernyanyi lgu poco2..Pe lg ak bedal la,, nasi minyak,sayur dalca,ayam grg berempah,rendang daging suhun dgn tempe ( biasala knduri JAWA mesti de) & air soya.. mmmm... mmg xmghampakn tekak ak,,,
fuhh kenyang,,, 

Menu mlm,, ak pg pasar mlm dgn en.asburn.. laksa,murtabak maggie,bihun sup daging.. Laksa ak pnyer.. murtabak syer... mmg meriah kn ak mkn dlm msa 2 hari...
So mlm tu bemula episod minyak angin,, pe lg dgn pening,dgn loya,sakit perot, satu bdn la bau minyak angin kn,,, Bayangkn la pkul 2.30 pg ak jg pg melabur saham, pkul 4 pg,5.00 pg, & 6.30pg,,, tgk la bahana mkn xingt dunia...
Pe lg pagi lg dh mghadap DR. kt klinik... coz keracunan makanan..

Entry ak kali nie bkn pe,,, ak nie jenis berangin,,, abis klu dh balik kg pn mknan yg sme jer pe lg ak bedal la kn,,, klu rse2 bdn tu jenis berangin jgn nk ikut NAFSU mkn,, so mmg pe yg nko mkn mmg xterkawal... sampai hari nie perut ak memulas dgn cirit-birit,pening kepala,loya,, full package kn... SERIK giler ak...model of the story MAKAN IKUT KEMAMPUAN BUKAN KEINGINAN..

sakit perut,loya,muntah,cirit-birit,pening kepala

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...